Бърз въпрос, който назрява..
В случай че сключа граждански договор със същия работодател в размер под МРЗ в едномесечния срок след прекратявне на трудовото правоотношение с работодателя, ще имам ли право пак на обезщетение за оставане без работа от работодателя?
Представете си, че фирмата е сериозна и отговорна. Вие кой вариант бихте избрали и защо?
1. Получаване на всички месечни обезщетения от НОИ/ в моя случай 6 месеца/ и например на седмия месец си подавам заявлението към фирмата за получаване на обезщетението за оставане без работа към Фирмата. Тук с уговорката, че фирмата е коректен платец и няма да има забавяния и т.н.

2. Подаване на заявление към фирмата след първия месец съответно спиране/възстановяване на парите от НОИ.

Също така още не ми се изясни следното, а именно: за да бъде онагледено по-простичко ще дам пример със себе си. Септември, Октомври, Ноември, Декември, Януари, Февруари са 6-те месеца хипотетично през които имам право на обезщетение за безработица от НОИ. Месец септември получавам обезщетение от работодателя за оставане без работа, съответно от НОИ не получавам нищо понеже в цитираната разпоредба се спира и т.н. При този случай дължимото обезщетение от НОИ измества ли се с един месец напред като в моя случай трябва да получа и за месец март включително ИЛИ понеже съм получил обезщетение за оставане без работа от работодателя за първия месец - от страна на НОИ остава дължимо само останалите пет месеца?
Поздрави!
Добре, хипотетично за септември месец ще получа от работодателя една брутна работна заплата за оставане без работа и след това 6 месеца от НОИ или получавам септември от работодателя и 5 месеца от НОИ, това не можах да разбера. Както и например, ако подам искане за плащане на обезщетението за оставне без работа от работодателя след като приключи 6 месечният период, какво се случва?
Здравейте,
виждам че във форума има компетентни лица, до които мога да се допитам за детайли относно съкращението по чл.328, ал. 1, т.2 от КТ и последващите обезщетения и т.н.

Да започна по ред, на 01.07.22 ни връчиха Предизвестие на основание чл. 326 от КТ, във връзка със чл.328, ал.1, т.2 че трудовото правоотношение ще бъде прекратено от 01.09.22.
На 12.07.22 излезнах в болничен таа до 31.08.22. Дотук всичко е наред.
Сега след като приключа на 01.09.22 и се регистрирам в Агенцията по заетостта за получаване на ПОБ, в случая имам стаж 3 години и 9 месеца, което ще рече, че имам право на 6 месеца ПОБ.
Тук започват въпросите, понеже нямам намерение да си хващам работа в следващия месец и тук възниква възможността да се възползвам  от чл. 222 ал.1 от КТ.
Въпросите  ми са следните:
1. Възможно ли е да получа едномесечното обезщетение от работодателя + обезщетенията от НОИ. /като в моя случай 1 брутна работна заплата + шестте месеца които се полагат от  НОИ/. Също така относно обезщетението от работодател четох че се взима предвид заплатата от предходния месец, в моя случай - предходния месец съм бил в болнични и при това положение какво се взима за база.

2. В каква поредност трябва да се извършат стъпките относно регистрация в агенция по заетостта и впоследствие след един месец да се  попълни декларация пред работодателя /вече бивш/, че не съм започнал работа по трудово правоотношение + представяне на трудова книжка. А в този период от 1 месец, ако съм сключил граждански договор има ли отношение към обезщетението за безработица от работодателя.

3. Също така питам отново за да съм уверен, въпреки че го прочетох на няколко места. В този 6 месечен период през, който ще получавам обезщетение за безработица от НОИ,  ако сключа Граждански договор под размера на МРЗ, това ще има ли някакво отношение към обезщетението от НОИ, дали намаляване или дори спиране и т.н.

Благодаря.